Senatorii USR au votat pentru respingerea OUG 51/2019, care scoate transportul public județean din sfera serviciilor publice

Senatorii USR au votat pentru respingerea OUG 51/2019, care scoate transportul public județean din sfera serviciilor publice, considerând că prin desființarea arbitrară a serviciului public de transport de persoane între localități, la nivel județean, se pun în pericol dreptul la viață și la integritate fizică și psihică (art.22 din Constituție) și protecția copiilor și tinerilor (art.49) și se încalcă principiile concurențiale.
„Această ordonanță de urgență este expresia unui cinism fără margini care este transformat de PSD în politică de stat. Anul trecut am adoptat legea 328/2018 despre care același guvern ne spunea că pune legislația românească în acord cu legislația europeană. Acum guvernul revine și ne spune exact pe dos, că transportul județean nu poate fi serviciu public și că nu a fost niciodată. Guvernul minte! Am avut transport public județean și înainte de legea 328/2018.  Guvernul și-a făcut, însă, un calcul simplu: avem bani de pensii speciale pentru președinții de consilii județene și primari, dar nu avem bani pentru transportul în siguranță al cetățenilor. Am avut cazul Caracal dar PSD nu a învățat nimic din aceasta”, afirmă Florina Presadă.
În cadrul dezberterilor, senatorul USR Allen Coliban a susținut un amendament care prevedea ca ”la nivelul asociațiilor de dezvoltare intercomunitare unde sunt în derulare contracte de servicii publice de transport persoane, încheiate conform Regulamentului European 1370 din 2007, valabilitatea actualelor programe de transport județean și a licențelor pentru transport rutier contra cost județean de persoane se prelungește numai până la 2 decembrie 2019”. Amendamentul a fost, însă, respins.
Senatoarea USR Florina Presadă a sesizat Avocatul Poporului privind prevederile OUG51/2019.
Plenul Senatului a adoptat OUG 51/2019 cu 58 de voturi pentru, 37 impotriva si 4 abțineri, urmând ca inițiativa legislativă să meargă în Camera Deputaților care este cameră decizională.
 


Go to top