Adrian Wiener: PSD nu mai este la guvernare și nu mai poate măslui cifrele. Votăm împotriva moțiunii

Stimați colegi,
 
De o lună de zile, PSD nu mai este la guvernare și nu mai poate măslui cifrele. Avem în sfârșit imaginea clară a dezastrului bugetar pe care îl suspectam. 
 
De trei ani, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, iar inflația înseamnă prețuri mai mari la produse și servicii și mai puțini bani în buzunarele românilor.
 
Cheltuielile bugetare au crescut exponențial – cu 15% în 2017, cu 17% în 2018 și cu încă 15% pe primele 9 luni ale anului în curs.
 
În schimb, venituri la buget colectate de pilele PSD din ANAF au fost tot mai mici, cu 11 miliarde de lei mai puțin decât estimarea pe care s-a construit în fapt Legea Bugetului pe acest an.
 
Avem cel mai accelerat ritm de creștere a datoriei publice. România supraviețuiește ‘pe caiet’; potrivit estimărilor Comisiei Europene, datoria contractată de Guvern între 2017 și 2020 se va situa aproape 140 de miliarde de lei, mai mare decât în perioada crizei 2009 -2012.
 
Ne împrumutăm la cea mai mare dobândă din UE, de două ori mai mare decât Polonia sau Ungaria, mai mare chiar decât Grecia. Doar pentru banii împrumutați de PSD în acest an pentru pensii speciale și salarii mărite în primării, vom plăti 12,8 miliarde euro dobânzi și comisioane aferente. Bani suficienți pentru cel puțin 200 de kilometri de autostradă peste munți.
 
În 2018, ținta de deficit bugetar a fost atinsă prin amânarea rambursărilor de TVA, prin inginerii agricole marca Daea și printr-o ”contabilitate creativă marca Teodorovici”, constatată și de Comisia Europeană.
 
USR vrea depolitizarea administrației publice și degrevarea bugetului statului de un aparat birocratic excesiv. Din banii aceștia putem digitaliza ANAF-ul să colectăm civilizat și eficient venituri la buget. Sperăm că găsim în ministrul Finanțelor un partener în acest sens.
 
Ne bucurăm că PNL vrea să implementeze proiector USR de eliminare a pensiilor speciale  și de eliminare a  cumulului pensiei, blocate de ani DE ZILE in parlament.
 
De asemenea, USR are 10 proiecte prioritare în bugetul pe anul viitor, un buget corect și transparent care să asigure investițiile în infrastructură, în sănătate, pentru educație: ”stradă, școală și spital”.
 
În ceea ce privește creșterea salariului minim soluția corectă și liberală era neimpozitarea lui, așa cum propune USR: zero taxe pe primii 2080 de lei sau măcar un mecanism independent și autonom legat de productivitatea economică.
 
România are nevoie măsuri concrete și de un buget onest pentru 2020.
 
 


Go to top