Comunicate de presă

Participarea reprezentanților Senatului, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului

Senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, au luat parte marți, 10 septembrie 2024, în calitate de membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului ale cărei lucrări s-au desfășurat în Franța, la sediul Biroului Consiliului Europei de la Paris.
 
În cadrul comisiei a luat cuvântul, ca invitat special, Vladimir Kara-Murza, deținut politic rus, contestatar virulent al războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Opozantul rus a fost eliberat la începutul lunii august de către autoritățile de la Moscova, în urma unui schimb de prizonieri istoric între Federația Rusă, SUA și alte țări occidentale. Vladimir Kara-Murza va fi invitat la următoarea sesiune a APCE (Strasbourg, 30 septembrie-4 octombrie 2024) pentru a se adresa în plen membrilor Adunării, cu ocazia înmânării Premiului Vaclav Havel pentru drepturile omului aferent anului 2022.
 
În continuare, senatorul Corlățean a prezentat, în calitate de raportor al comisiei, proiectul de raport referitor la aspectele juridice ale aderării Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În expunerea sa, parlamentarul român a arătat că raportul pe care îl elaborează urmărește îndeaproape stadiul procesului de negociere dintre Uniunea Europeană și statele membre ale Consiliului Europei în vederea aderării UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în baza obligației legale instituite în 2007 prin Tratatul de la Lisabona. A menționat că, ulterior avizului negativ al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 2013, cu privire la incompatibilitatea dreptului comunitar cu solicitarea de aderare la Convenție, în 2023 au fost înregistrate progrese semnificative de către Grupul ad-hoc al Consiliului Europei de negociere a aderării UE la Convenție (Grupul 46+1).
 
În acest sens, a relevat faptul că a fost convenit cvasiunanim un pachet de aderare, între Organizația de la Strasbourg și UE, singura excepție de soluționat referindu-se la excluderea din jurisdicția Curții de la Luxemburg, potrivit tratatelor UE, a cazurilor de încălcare a drepturilor fundamentale care vizează Politica de Politică Externă și Securitate Comună (PESC). Acest progres a fost recunoscut și de Declarația de la Reykjavik din 2023 a celui de-al patrulea Summit al șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei, care a reiterat sprijinul politic la cel mai înalt nivel pentru aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
 
În încheiere, senatorul Corlățean a evidențiat faptul că APCE trebuie să transmită un mesaj politic puternic, către toți actorii relevanți, de a acționa, întrucât aderarea UE la Convenție este necesară pentru a suplini o lacună evidentă în sistemul de protecție a drepturilor omului în Europa. De asemenea, aderarea UE la Convenție ar demonstra, potrivit parlamentarului român, atașamentul ferm al UE față de standardele paneuropene în materia drepturilor omului ale Consiliului Europei și acceptarea jurisdicției prestigioasei Curți de la Strasbourg.
 
Totodată, membrii comisiei au examinat proiecte de rapoarte pe următoarele teme: detenția lui Julian Assange și efectele nocive asupra drepturilor omului; companiile militare private, mercenarii, luptători străini și impactul acțiunii acestora asupra drepturilor omului; asigurarea unei mai bune protecții a avertizorilor de integritate.
 
Au fost organizate de asemenea audieri cu participarea unor experți în pregătirea proiectelor de raport referitoare la elemente de actualitate ale Listei Comisiei de la Veneția privind criteriile statului de drept, respectiv cu privire la Registrul daunelor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.
 
De asemenea, a fost depusă, în numele comisiei, o moțiune pentru rezoluție referitoare la îmbunătățirea procesului de selecție a membrilor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT).
 
Următoarea reuniune a Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a APCE va avea loc în cadrul Sesiunii de toamnă a Adunării, care se va desfășura la Strasbourg, în perioada 30 septembrie-4 octombrie 2024.


Go to top