Senatoarea USR Silvia Dinică se pronunță în favoarea sprijinirii masive a cercetării științifice românești

Senatoarea USR Silvia Dinică și și deputatul USR Cornel Zainea, împreună cu câțiva consilieri parlamentari, au vizitat vineri Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor din orașul Măgurele. Reprezentanții instituției au transmis semnale clare de alarmă în privința a două crize majore cu care se confruntă – subfinanțarea și criza resursei umane.
În primul, cercetarea din România este subfinanțată cronic, în condițiile în care România și-a asumat față de UE că va aloca 1% din PIB pentru cercetare din bugetul de stat. În realitate se alocă doar 0,13% din PIB, iar în ultimii 10 ani bugetul cercetării a avut constant o rectificare negativă. Mai mult, impredictibilitatea finanțării pune sub semnul întrebării an de an capacitatea de a ține în funcțiune toate echipamentele din cadrul institutului. Dacă în țările din Vest există măcar o finanțare de bază, care să asigure continuitate proiectelor și mentenanța echipamentelor, la noi o astfel de măsură e mai degrabă ficțiune.
În al doilea rând, criza resursei umane este o altă problemă care nu a ocolit domeniul cercetării. Numărul de absolvenți de fizică este foarte mic, iar aceștia trebuie să acopere atât nevoia de cercetători, dar mai ales nevoia de profesori de fizică. În aceste condiții, atragem atenția că investiția în resursa umană ar trebui să fie o prioritate pentru asigurarea continuității și calității domeniului cercetării.
Lipsa de investiție în cercetarea românească se vede și prin numărul redus de articole care apar în revistele de specialitate și care ajung să fie citate. La acest capitol ne aflăm cu mult în urma țărilor vecine, precum Ungaria sau Cehia. În timp ce în anul 2018, din țara noastră am avut doar 60 de articole cu un impact mai ridicat, în țările vecine vorbim de sute de articole.
“Cercetarea în România a fost neglijată în ultimii 30 de ani. Institutul de la Măgurele este un Hub de inovare în cercetare, care cu un plan coerent, susținut şi predictibil, reprezintă un model de urmat pentru numeroase alte arii de cercetare. Țările dezvoltate investesc puternic în cercetare, iar țările care au ajuns să recupereze decalajele față de acestea, au fost tocmai cele care au alocat sume mari pentru acest sector. Nu poți avea dezvoltare economică fără inovație şi cercetare! Dacă vrem să ajungem o țară dezvoltată, trebuie și noi să alocăm mai mulți bani acestui sector și să pregătim mai mulți oameni.”, a declarat Silvia Dinică, senator USR.
“România are nevoie ca de aer să investească în cercetare și inovare, ca să poată deveni competitivă. Nu doar alocarea financiară este importantă, ci și investiția în resursa umană, care să acopere criza din prezent și să asigure transferul de cunoștințe către generațiile viitoare. Fără cercetare și inovare, vom rămâne în aceeași paradigmă opusă dezvoltării durabile, în care ne bazăm pe exploatarea resurselor și pe agricultura de subzistență.”, a declarat Cornel Zainea, deputat USR.
După această vizită, cei doi parlamentari au promis că vor lua o serie de măsuri. Pentru început vor depune câteva interpelări către Ministerul Cercetării. Cei doi parlamentari au plecat și cu idei de proiecte de legi care ar putea îmbunătăți legislația privind cercetarea. Nu în ultimul rând, pentru anul ce urmează, cei doi parlamentari speră că, atunci când legea bugetului de stat va ajunge în parlament, vor reuși să treacă amendamente care să mărească finanțarea cercetării.


Go to top