USR a depus în Parlament Lege pentru digitalizarea administrației publice, prin eliminarea hârtiei din fluxul intern și inter-instituțional

USR a depus azi în Parlament Lege pentru digitalizarea administrației publice, prin eliminarea hârtiei din fluxul intern și inter-instituțional.
 
Inițiatorul legii, senatorul USR Cristian Ghica consideră că acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să mofidicăm felul în care interacțiunea cetățean-stat și viceversa, iar digitalizarea este singurul mijlocul prin care societatea poate continua să funcționeze, chiar și în vremuri de criză.  În opinia sa digitalizarea toală a administrației reprezintă, totodată, mijlocul prin care interacțiunea cetățenilor cu Statul, precum și activitatea administrației publice, pot fi eficientizate. Inițiatorii consideră că vizita în persoană, la ghișeu și obligativitatea folosirii hârtiei ca principal mediu de comunicare între cetățeni și stat sunt principalele bariere pentru introducerea serviciilor publice la distanță.
 
Cristian Ghica: ”Tehnologia există și nu este o noutate, însă România este încă, din păcate, tributară unor reflexe birocratice  din alte secoloe. Hârtia, semnătura și ștampila au fost reinventate în vremurile noastre și este momentul să accelerăm adopția lor într-o formă actuală și modernă, ușurând, astfel, interacțiunea cetățenilor cu instituțiile publice, eliminând drumurile inutile către diverse ghișee, eliminând corvoada transferului de documente între instituții prin intermediul contribuabilior. Ținând cont că, în momentul de față, instituții mari din administrația publică românească au eliminat, deja, hârtiile, iar două instituții de forță din țară, SRI și STS, au implementat sisteme de management al documentelor (lucru care dovedește că aceste sisteme pot fi aplicate în siguranță), există premisele aplicării acestora la nivel național. ”
 
Proiectul legislativ reprezintă fundația pentru implementarea la nivel național a principiului “o singură dată”, un concept de guvernare electronică care își propune să se asigure că cetățenii, instituțiile și companiile trebuie să furnizeze autorităților și administrațiilor, doar o singură dată, anumite informații standard. Ulterior, prin încorporarea reglementărilor privind protecția datelor și consimțământul explicit al utilizatorilor, administrația publică este autorizată să reutilizeze și să schimbe datele între ele.
 
La nivel european, principiul “o singură dată” face parte din planurile Uniunii Europene de a dezvolta în continuare Piața Unică Digitală, prin reducerea sarcinii administrative asupra cetățenilor și a întreprinderilor.
 
Obiectivul final este ca nicio administrație publică din România să nu ceară unei persoane fizice sau juridice informații deținute, deja, de altă administrație publică sau organizație a statului român.
 
În particular, în contextul crizei provocate de COVID-19, avantajele aplicării noii legi ar fi următoarele:
 
  • Reducerea contactului fizic dintre contribuabili și funcționarii publici pe tot traseul logistic - de la părăsirea locuinței, contactul prin transportul în comun și  statul la coadă, până la interacțiunea directă de la ghișeu;
  • Reducerea riscului de infectare a cetățenilor și funcționarilor publici;
  • Posibilitatea functionarilor publici de a lucra de la distanță, prin teleworking
  • Eliminarea prezenței fizice ca factor în semnarea și aprobarea de acte;
  • Eliminarea hârtiei și a curierilor drept factori de risc în răspândirea bolii;
  • Posibilitatea funcționării instituțiilor în caz de urgență națională.
 Senatorul USR Cristian Ghica este cel care a reușit eliminarea ștampilei din administrația publică, prin adoptarea Legii 169/2019
 


Go to top