Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Noul Cod Silvic a fost corectat la Senat de amendamentele USR

Senatul a adoptat noul Cod Silvic, după ce Ministerul Mediului, precum și celelalte grupuri parlamentare din Senat au acceptat argumentele parlamentarilor USR și ale activiștilor de mediu și și-au însușit cea mai mare parte a amendamentelor noastre. 

Astfel, noul Cod Silvic va garanta:
- Accesul liber în pădure în scop recreativ, pe jos sau cu bicicleta
- Protejarea arborilor remarcabili din afara fondului forestier național
- Confiscarea în natură a autovehiculelor folosite pentru transportarea lemnului furat
- Incriminarea falsului informatic din SUMAL 2.0, inclusiv raportările false privind lemnul recoltat și transportat 
- Accesul fără interdicții, în scop profesional, al jurnaliștilor și activiștilor de mediu care documentează tăierile ilegale
- Eliminarea posibilității de construire a caselor de vacanță în pădure în județele cu deficit de păduri.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen, senatorul USR Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei pentru mediu din Senat, a subliniat că două treimi din amendamentele USR au fost votate cu unanimitate, încununând cu succes sutele de ore de muncă ale parlamentarilor USR, ale experților și oamenilor din societatea civilă, pentru a produce un Cod Silvic care apără pădurea, nu pe cei care o distrug. 

„Chiar dacă mai sunt lucruri care pot fi îmbunătățite, chiar dacă am avut și amendamente respinse, modificările propuse de USR reprezintă un pas spre normalitate. Este o victorie de etapă, este o victorie a normalității. Trebuie să consolidăm toate reformele obținute la Senat și la Camera Deputaților, să menținem toate lucrurile care au făcut, la finalul dezbaterilor, să avem un Cod Silvic mai bun si mai reformator decât cel pe care l-am primit”, spune Aurel Oprinoiu.

La rândul ei, deputata Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, susține că modificările impuse de USR la Codul Silvic reprezintă un pas în direcția protejării pădurilor țării.

„Am depus 51 de pagini de amendamente, majoritatea fiind adoptate cu sprijinul Ministerului. Vorbim de un Cod care avea foarte multe probleme când a venit în Parlament, dar care, în urma dezbaterilor din Senat, a ajuns să cuprindă chiar niște reforme concrete: accesul liber în pădure, obligația statului de a se constitui parte civilă să recupereze prejudiciile aduse fondului forestier național, confiscarea vehiculelor care transportă lemnul tăiat ilegal sunt doar câteva exemple”, spune Diana Buzoianu.

Amendamentele USR au fost scrise alături de reprezentanții societății civile și academicieni, cărora le mulțumim. Ele au fost adoptate și pentru că ani în șir societatea civilă a luptat pentru aceste reforme. Zeci de mii de români au semnat petiții, zeci de ONG-uri au muncit mulți ani pentru ca pădurile din România să fie protejate.

„Datorită presiunii civice excepționale, am obținut niște victorii majore, pentru care unii dintre noi luptăm de peste 10 ani: accesul liber în pădure pentru turiști sau jurnaliști în scopul documentării și protecția arborilor remarcabili. Rămânem însă în alertă, nu trebuie să lăsăm loc de nicio interpretare în ceea ce privește confiscarea camioanelor hoților de lemn și pedepsirea exemplară a celor care taie fără drept și distrug parcurile din orașe, cum e cazul IOR, care, în ciuda denumirii lor, tot păduri sunt”, arată activistul de mediu Mihai Goțiu, fost senator USR.



Go to top