Comisia românilor de pretutindeni 21 septembrie 2017

Ca urmare a recentelor nelămuriri apărute în rândul românilor din diaspora cu privire la obligativitatea depunerii Chestionarului pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România, Comisia românilor de pretutindeni din Senat i-a invitat la audieri pe reprezentanții ANAF și pe cei ai Ministerului Finanțelor Publice, pentru a discuta despre Ordonanța nr. 30/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, referitoare la aplicarea de amenzi pentru nedepunerea Chestionarului mai sus menționat.
În cadrul audierii, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au subliniat faptul că obligativitatea depunerii Chestionarului pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România, care se depune cu 30 de zile înainte de data plecării, există încă din anul 2012, însă, până în prezent, nu s-au aplicat sancțiuni. Începând cu 1 ianuarie 2018, sancțiunea pentru nedepunerea chestionarului apare distinct în Codul Fiscal și este între 50 și 100 de lei.
Senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei românilor de pretutindeni a acuzat lipsa unei informări publice eficiente, pe canale media, prin Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministerul Românilor de Pretutindeni, prin intermediul Bisericilor și a altor canale care să ajungă la cat mai mulți români din diaspora. Totodată, a reclamat și complexitatea inutilă a chestionarului, precum și solicitarea unor informații irelevante pentru scopul chestionarului.
Astfel, membri Comisiei românilor de pretutindeni au solicitat reprezentanților guvernamentali ca la inițiativa Ministerului Finanțelor Publice, prin serviciile sale, în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Afacerilor Externe, cu instituții media, asociații și organizații ale românilor din diaspora, precum și cu Biserici românești, să se facă o campanie de informare largă, pentru ca obligativitatea depunerii acestui chestionar să fie cunoscută de cât mai mulți cetățeni români.
Totodată, senatorul Viorel Badea a recomandat analizarea de către MFP a posibilității evitării acestor proceduri birocratice prin acordurile bilaterale existente privind dubla impozitare, iar în cazurile în care aceste acorduri nu există, să se procedeze la simplificarea chestionarului.  


Go to top