Comisia românilor de pretutindeni - 9 martie 2016

Miercuri, 9 martie a.c., domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni a Senatului României, a avut o întrevedere cu domnul Teofil Rendiuk, ministrul consilier al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, la solicitarea părţii ucrainene.
Domnul Teofil Rendiuk a prezentat ultimele evoluţii din Ucraina, în contextul în care în această lună se împlinesc doi ani de la anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, subliniind totodată faptul că teritoriul Crimeei este un teritoriu ucrainean ocupat temporar.
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni a Senatului a reafirmat sprijinul autorităţilor române privind integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, condamnând anexarea ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusă. Partea română a menţionat, totodată, necesitatea continuării eforturilor părţilor implicate în vederea soluţionării paşnice a conflictului din Ucraina, precum şi necesitatea continuării reformelor asumate de autorităţile ucrainene pentru a-şi asigura sprijinul internaţional de care Ucraina are nevoie.
În continuarea discuţiilor, ministrul consilier al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti a informat partea română cu privire la agenda bilaterală la nivelul celor două Parlamente, menţionând faptul că Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Radei Supreme a Ucrainei a transmis o invitaţie omologilor săi din Parlamentul României, în vederea realizării unei vizite oficiale la Kiev.
Vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni a adus în discuţie, de asemenea, importanţa proiectelor de cooperare transfrontalieră, precum şi oportunitatea stimulării contactelor la nivel local, subliniind totodată preocupările Comisiei privind îmbunătăţirea situaţiei comunităţilor româneşti din Ucraina. Domnul senator Viorel Badea a menţionat faptul că procesul integrării Ucrainei în UE trebuie să continue,  iar România va continua să acorde sprijin Ucrainei în  acest sens. 


Go to top