USR, moțiune simplă împotriva lui Teodor Meleșcanu, principalul vinovat pentru împiedicarea votului din diaspora

Senatorii USR, cu sprijinul mai multor senatori liberali, au depus o moțiune simplă împotriva Ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, pe care îl consideră vinovat de proasta gestionare a procesului de votare a Diasporei, la scrutinul din 26 mai 2019.
”USR s-a opus numirii domnului Meleșcanu în 2016 deoarece aveam îndoieli cu privire la capacitatea dumnealui de a conduce ministerul într-o asemenea perioadă, dar ce s-a întâmplat în 26 mai la secțiile de votare din Diaspora a fost picătura care a umplut paharul. Nu mai putem tolera proasta gestionare a MAE, a acestui minister-far care este responsabil de dezvoltarea relațiilor bilaterale și multilaterale și de imaginea României. Domnul Meleșcanu a eșuat lamentabil și irevocabil în fața cetățenilor acestui stat în a le asigura dreptul fundamental de vot pe 26 mai. Lipsa lui de reacție, în ziua votului, când încă de la primele ore era evident că estimările sale cu privire la prezeța la vot a românilor din Diaspora sunt depășite, nu poate fi trecută cu vederea”, transmite Senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail. transmite senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.
USR solicită demisia lui Teodor Meleșcanu din funcția de Ministru de Externne din cauza:
A. Modului iresponsabil în care a gestionat alegerile pentru europarlamentare și referendumul din 26 mai 2019 în străinătate;
1. Secții insuficiente de votare
2. Modul în care au fost atribuite urnele în secții
3. Lipsa de susținere pentru inițiativa legislativă de extindere a votului prin corespondență și a propunerilor de modernizare a legislației electorale propuse de USR și PNL.
B. Modului iresponsabil în care a gestionat Ministerul Afacerilor Externe din 2016 până în prezent.
1. Mutarea ambasadei din Israel și riscarea locului României în Consiliul de Securitate al ONU pentru acest scop
2. Propuneri bune de ambasadori pentru ambasade importante ale României
3. Lipsa unor ambasadori în Israel, Belgia, etc
4. Lipsa unui demers concret pentru intrarea în spațiul Schengen (Consiliul JAI)
5. Poziție oscilantă în relația României cu Federația Rusă, care putea pune în pericol relația cu ceilalți membri UE și parteneriatul strategic cu SUA.


Go to top