Comunicate de presă

Conferința „Respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din România” – un pas esențial pentru promovarea echității și incluziunii

 
La data de 16 septembrie a.c., în cadrul Senatului României, a avut loc conferința „Respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din România”, organizată de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități. Evenimentul, desfășurat în Sala Avram Iancu, a reunit reprezentanți ai autorităților publice, ai minorităților naționale, ai organizațiilor neguvernamentale și experți în domeniul drepturilor omului, care au discutat provocările și soluțiile pentru asigurarea drepturilor minorităților în România.
Deschiderea conferinței a fost realizată de Costel Vicol, președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat. În discursul său, senatorul a subliniat importanța colaborării între autorități și comunități pentru o protecție eficientă a minorităților: „Este esențial ca atât autoritățile locale, cât și cele centrale, să colaboreze eficient pentru a implementa măsuri care să asigure egalitatea de șanse și protecția adecvată a acestor comunități. Îndemn toate instituțiile statului să continue să sprijine diversitatea și drepturile minorităților, astfel încât să consolidăm un cadru legislativ și social care promovează egalitatea și respectul reciproc.”
Levente Novák, vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a subliniat în discursul său trei valori fundamentale: respect, echitate și asumare. El a menționat: „Respectul trebuie câștigat și cultivat. Este esențial să avem un dialog onest despre provocările și soluțiile pentru minorități, dar și să asigurăm un cadru legislativ care să protejeze aceste drepturi pe termen lung”.​ De asemenea, a atras atenția asupra lipsei unei legislații dedicate statutului minorităților naționale și a necesității colectării de date relevante pentru monitorizarea drepturilor acestora. Senatorul Novák a pledat pentru un cadru legal care să asigure utilizarea limbii materne în administrația publică și pentru creșterea participării minorităților la procesul decizional​. ”Vom solicita și susține participarea tuturor minorităților la deciziile luate în procesul de aderare la OECD și vom propune mecanisme eficiente de participare a minorităților naționale în viața publică, atât la nivel local, cât și la nivel național și la nivel european”, a spus Novak.
Francisc Oscar Gal, secretar de stat la Ministerul Muncii, a abordat situația actuală a drepturilor minorităților naționale din România. Printre vorbitori s-au numărat Marian Daragiu, subsecretar de stat la Ministerul Educației, și Zsombor Vajda, vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente. Aceștia au evidențiat necesitatea consolidării drepturilor minorităților, în special prin dialog, consultare, măsuri legislative și monitorizare continuă a respectării acestora​.
Participanții au subliniat nevoia unei abordări integrate și unitare în protejarea drepturilor minorităților, în vederea asigurării echității și incluziunii sociale.
Acest eveniment reflectă angajamentul Senatului României și al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități în susținerea unui mediu incluziv, în care toate minoritățile naționale să beneficieze de drepturi egale și de protecție efectivă. Conferința a fost un pas important în consolidarea dialogului între autorități și reprezentanții minorităților, cu scopul de a promova și proteja diversitatea etnică și culturală a României.


Go to top