Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la Conferința interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC)

În perioada 2-4 martie a.c., a avut loc, la Zagreb, Conferința interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC), organizată în marja președinției croate a Consiliului Uniunii Europene.
Din partea Senatului României au participat domnul senator Radu-Mihai Mihail, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă și domnul Ștefan-Radu Oprea, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
Principalele teme abordate în cadrul conferinței au vizat provocările globale pentru o Europă puternică și influentă, o perspectivă europeană credibilă pentru țările din Balcanii de Vest, necesitatea de a întări cooperarea și industriile europene din domeniul apărării, Parteneriatul Estic post-2020, Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), rolul femeilor în menținerea păcii și a securității, situația actuală din Siria și Libia.
În cadrul celei de-a doua sesiuni de discuții care a dezbătut perspectiva extinderii Uniunii Europene în Balcanii de Vest, domnul senator Radu-Mihai Mihail a salutat recenta poziționare constructivă a Republicii Franceze, care și-a exprimat acordul pentru începerea discuțiilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, dacă rapoartele Comisiei Europene din luna martie a acestui an, cu privire la progresele înregistrate de cele două state, vor fi favorabile.
În context, a subliniat atenția deosebită de care s-a bucurat procesul de integrare în Uniunea Europeană a Balcanilor de Vest pe durata președințiilor bulgare, austriece, române și, în prezent, a celei croate la Consiliul UE. Totodată, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a punctat necesitatea ca subiectul extinderii să se afle permanent pe agenda de discuții, pentru a putea acţiona mai eficient, a identifica pârghii, a sensibiliza părțile interesate și a obține astfel rezultate concrete, în contextul influenței pe care Rusia continuă să o exercite asupra țărilor din Balcanii de Vest.
De asemenea, domnul senator Radu-Mihai Mihail a subliniat că o perspectivă clară și credibilă de aderare a statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este cel mai important garant pentru continuarea proceselor interne de reformă, menținerea stabilității și promovarea valorilor, principiilor și standardelor europene în regiune, România și Bulgaria fiind două exemple de bună practică în acest sens.
Domnul senator Ștefan-Radu Oprea a avut o intervenție în cadrul celei de-a treia sesiuni de discuții care a vizat necesitatea de a întări cooperarea și industriile europene din domeniul apărării. În context, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a punctat faptul că România a fost un susținător constant al consolidării rolului Uniunii Europene în domeniul securității și al apărării. Totodată, a pledat pentru necesitatea ca acest proces ambițios să nu piardă din vedere componenta pragmatică, care urmărește reprezentarea echitabilă a tuturor intereselor de securitate ale statelor membre UE, prin respectarea principiului incluziunii și creșterea coeziunii la nivel european.
De asemenea, domnul senator Ștefan-Radu Oprea a subliniat contribuția Președinției române a Consiliului UE în cadrul negocierilor care au condus la o înțelegere comună a importanței viitorului Fond European de Apărare cu o contribuție majoră la o apărare europeană mai integrată și mai eficientă.
În plus, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a evidențiat necesitatea ca toate industriile de apărare ale țărilor membre UE să aibă acces la această sursă de finanțare, luând în considerare specificul industriilor de apărare ale statelor din Europa Centrală și de Est. A exprimat speranța ca eforturile de întărire a bazei industriale și tehnologice de apărare europeană (EDTIB) vor fi incluzive, oferind astfel șanse egale de dezvoltare tuturor industriilor de apărare ale statelor membre UE și respectând în totalitate legislația europeană.


Go to top