Radu Mihail: ”MAE si MAI să conlucreze la repatrierea trupurilor neînsuflețite ale românilor decedați peste hotare!

La inițiativa senatorului Radu Mihail, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne vor lucra împreună în vederea găsirii unei soluții pentru repatrierea în țară a trupurilor neînsuflețite ale cetățenilor români decedați în străinătate. Decizia a fost luată ca urmare a discutării unui proiectul legislativ aflat pe ordinea de zi a Comisiei. 
Senator Radu Mihail: “În cadrul Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării am discutat despre repatrierea trupurilor neînsuflețite în țară pe marginea proiectului L307/2019, pe care l-am avut astăzi la raport. Este o propunere legislativă care a mai fost prezentată în Parlamentul României anul trecut, dar a fost respinsă la plenul Camerei Deputaților. Am solicitat convocarea unei sesiuni de lucru cu MAE și MAI la începutul lunii viitoare pentru a discuta posibilele soluții pentru a ajuta familiile care au nevoie de ajutor pentru a-și repatria rudele decedate în străinătate.”
Există aproape 5 milioane de români care lucrează în afara granițelor țării. Conform datelor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanelor, 2.500 de persoane decedate sunt repatriate anual în țară. Costurile medii pentru repatriere din UE sunt de 4.000 de euro, iar din restul lumii de 10.000-15.000 de euro.
 


Go to top