Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, cu E.S. domnul Hiroyuki Nagahama, vicepreședintele Camerei Consilierilor din cadrul Dietei Naționale a Japoniei

Președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut, astăzi, 2 septembrie a.c., o întrevedere cu E.S. domnul Hiroyuki Nagahama, vicepreședintele Camerei Consilierilor din cadrul Dietei Naționale a Japoniei, camera superioară a parlamentului japonez.
 
În cadrul întâlnirii oficiale, Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat importanța unei cooperări mai strânse și mai eficiente între România și Japonia, care să genereze rezultate concrete. Totodată, a evidențiat satisfacția față de ridicarea relațiilor bilaterale la nivelul de Parteneriat Strategic, realizată în martie 2023, cu ocazia vizitei oficiale a președintelui României, E.S. domnul Klaus Iohannis, în Japonia. Acest moment reprezintă o etapă istorică în relațiile de peste un secol dintre cele două națiuni.
 
În contextul volatilității crescânde a mediului internațional, înaltul demnitar român a evidențiat importanța consolidării dialogului politic și de securitate dintre România și Japonia, menționând implicarea exemplară a Japoniei în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și în eforturile de reconstrucție. România apreciază profund aceste contribuții.
 
De asemenea, președintele Senatului a amintit simbolurile importante ale cooperării româno-japoneze, precum inaugurarea Podului peste Dunăre de la Brăila, o lucrare inginerească remarcabilă, și viitoarea magistrala de metrou M6 până la aeroportul Henri Coandă, simboluri care reflectă parteneriatul de succes dintre cele două țări.
 
În plus, președintele Senatului a subliniat dorința României de a vedea o implicare consistentă a Japoniei în infrastructura de relevanță strategică, precum infrastructura feroviară, rutieră și energetică. O serie de proiecte pot fi realizate prin parteneriate cu investitori japonezi, care pot beneficia de garanțiile oferite de statul român pentru aceste investiții.


Go to top