Traducere neoficială

 

ADUNAREA  PARLAMENTARA A CONSILIULUI EUROPEI  

 

AS/Soc/ESC(2014)02

Proiect 25 septembrie 2014-09-29

Asocdocesc02_2014

 

Comisia pentru Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă

 

Subcomisia privind Carta Socială Europeană

 

Seminar parlamentar

„Asigurarea unor condiții de muncă sigure și sănătoase”

 

în cooperare cu Departamentul Cartei Sociale Europene și Divizia de Sprijin a Proiectelor Parlamentare a Adunării Parlamentare

 

Luni, 10 noiembrie 2014, Paris

Biroul Consiliului Europei, strada Kleber nr.55

Paris, arondismentul 16 (stația de metrou Boissière) (tel.:+33 1 44 05 33 60/ fax:+ 33 1 47 27 36 47)

 

Program Preliminar

 

 

1. Obiective

 

Seminarul va lua în discuție – din perspectiva parlamentar㠖 concluziile Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale privind conformitatea legislației și practicii naționale cu Articolul 3 (dreptul la condiții de muncă sigure și sănătoase – a se vedea în Anexă) al Cartei Sociale Europene, în cazul concret al unor țări selectate.

 

Participanții vor împărtăși experiența lor în abordarea provocărilor legate de securitatea ocupațională în context național și vor discuta despre probleme, posibile soluții și exemple de bune practici în acest domeniu. Vor fi încurajați să reflecteze asupra modalităților de rezolvare a problemelor evidențiate în concluziile Comisiei Europene privind Drepturile Sociale și de înlăturare a obstacolelor, în context național, care împiedică acceptarea prevederile Articolului 3 și/sau ale subarticolelor sale.

 

Suntem convinși că seminarul va întări capacitatea parlamentarilor de a folosi cât mai bine Carta și potențialul ei și va stimula impactul acesteia în țările lor.

 

2. Participanți

 

Participanții la acest seminar vor fi parlamentari membri ai comisiei din parlamentul național care se ocupă cu aspecte ale drepturilor sociale, în general și cu asigurarea unor condiții de muncă sigure și sănătoase, în particular.

 

În ceea ce privește concluziile Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale privind conformitatea  legislației și practicii naționale cu Articolul 3, următoarele țări au fost invitate: Albania, Andora, Armenia, Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Republica Moldova, Olanda, Portugalia, România, Federația Rusă, Republica Slovacia, Turcia și Ucraina.

 

În ceea ce privește neacceptarea prevederilor Articolului 3 sau a subarticolelor sale, următoarele țări au fost invitate: Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Estonia, Finlanda, Georgia, Norvegia, Suedia și „Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei”.

 

Unele țări sunt vizate de ambele probleme: Armenia, Republica Moldova și România.

 

3.Limbile de lucru

 

Pe durata seminarului va fi asigurată traducere în limbile engleză și franceză. La cerere, se va asigura și traducere în limba rusă.

 

 

PROGRAM PRELIMINAR

 

09.30-10.00     Deschiderea seminarului de dl. Ioannis DRAGASAKIS, Președintele                       

Subcomisiei

 

Discurs de bun venit privind dreptul la condiții de muncă sigure și sănătoase, așa cum sunt garantate de Articolul 3 al Cartei Sociale Europene – susținut de un vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale

 

10.00-12:30     Sesiunea 1: Consolidarea reglementărilor de securitate și sănătate   

                        pentru reducerea pericolelor la locul de muncă

 

Implementarea prevederilor Cartei Sociale Europene referitoare la:

-          politici de asigurare a unor nivele adecvate ale securității ocupaționale și prevenirea accidentelor, rănilor și bolilor profesionale, inclusiv a riscurilor psihosociale (Art.3.1)

-          nevoia unei protecții sporite pentru muncitorii independenți, domestici, temporari și pentru muncitorii cu contracte de muncă pe perioadă determinată (Art.3.2)

-          accesul la serviciile de sănătate ocupațională (Art.3.4)

 

„Prezentarea jurisprudenței Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale” - dna. Eliane CHEMLA, membră a Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale

 

Contribuții ale delegațiilor naționale

 

„Probleme și oportunități pentru acțiunea parlamentar㔠 - dl. Roel DESEZN, Raportor APCE privind „Munca în condiții decente”

 

„Cum să protejăm muncitorii nedeclarați în economia informală?” – reprezentat al Organizației Internaționale a Muncii

 

Schimb de opinii

 

12.30-14.30     Prânz de lucru (Salonul Aeroclubului, str. Galilée nr. 6)

 

14.30-16.45     Sesiunea 2: Asigurarea unui mediu de lucru adecvat pentru toți

                       muncitorii  în toate sectoarele economiei

 

Implementarea prevederilor Cartei Europene Sociale referitoare la:

-          Raportarea și monitorizarea eficiente a accidentelor ocupaționale și a bolilor (Art.3.1 și 3.3)

-          Măsuri pentru controlul prevenirii eficiente a riscurilor la locul de muncă prin acțiunea serviciilor de sănătate ocupațională și a inspecțiilor muncii (Art.3.3)

-          Promovarea dezvoltării progresive în sistemele de sănătate ocupațională (Art.3.4)

 

„Implicații naționale ale jurisprudenței Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale” – dna. Eliane CHEMLA, membră a Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale

 

Contribuții ale delegațiilor naționale

 

„Responsabilitățile angajatorilor și ale serviciilor de sănătate ocupațional㔠- un reprezentant al Business Europe (posibil de la MEDEF – Mișcarea Întreprinderilor din Franța)

 

„Punctul de vedere ale sindicatelor” - un reprezentant al CEUS (Confederația Europeană a Uniunilor Sindicale)

 

Schimb de opinii

 

16.45-17.00     Prezentarea concluziilor de către dl. Ioannis DRAGASAKIS, președintele Subcomisiei și vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale

 

 

 

ANEXĂ

 

Articolul 3

 

Dreptul la securitate și la igienă în muncă

În vederea asigurării exercitării efective a dreptului la securitate și la igienă în muncă, părțile se angajează, în consultare cu organizațiile patronilor și lucrătorilor:


1. să definească, să pună în practică și să reexamineze periodic o politică națională coerentă în materie de securitate, de sănătate a lucrătorilor și de mediu de muncă. Aceasta politică va avea drept obiectiv primordial îmbunătățirea securității și igienei profesionale și prevenirea accidentelor și lezării sănătății, care rezultă din muncă, sunt legate de muncă sau survin în cursul muncii, în special prin reducerea la minimum a cauzelor riscurilor inerente mediului de muncă;


2. să emită regulamente de securitate și igienă;


3. să asigure punerea în practica a măsurilor de control al aplicării acestor regulamente;


4. să promoveze instituirea progresivă a serviciilor de sănătate în muncă pentru toți lucrătorii, cu funcții eminamente preventive și de consiliere.