Dl. senator Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației române la APCE, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii libere.

 

În intervenția sa, senatorul Badea a atras atenția asupra situației românilor din Transnistria al căror acces la educație în limba maternă le este refuzat, cu obstinație, prin diverse mijloace de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Și-a exprimat de asemenea dezaprobarea față de actele de hărțuire care se petrec în stânga Nistrului la adresa reprezentanților instituțiilor de învățământ în limba română,  un exemplu elocvent în acest sens fiind blocarea conturilor unui liceu și perchiziționarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană.

 

De asemenea, și-a exprimat preocuparea față de declarația de la sfârșitul anului trecut a așa-zisului președinte transnistrean Evgheni Șevciuc, potrivit căruia se apropie momentul în care ultimele opt școli românești din stânga Nistrului își vor înceta activitatea. O presupusă nerespectare a programei transnistrene, care ar însemna studierea limbii române în grafie chirilică, exact ca în perioada Uniunii Sovietice, ar fi motivul din spatele acestei declarații.

 

Parlamentarul român a evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de școli cu predare în limba română închise din 1992 până acum.

 

“Am atras atenția asupra pasivității instituțiilor europene în raport cu această stringentă problemă a educației în limba maternă a românilor care locuiesc în Transnistria și a făcut apel la o reacție cât mai grabnică și eficientă din partea comunității internaționale pe acest subiect”, a conchis senatorul Badea.

 

Dl. senator Damian Drăghici, membru al Delegației române la APCE, a luat cuvântul pe marginea raportului cu tema “O strategie pentru prevenirea rasismului și intoleranței în Europa” (raportor Jonas Gunnarsson, Suedia, Grupul Socialist).

 

În intervenția sa, senatorul Drăghici a subliniat că rasismul și intoleranța pot fi asemănate cu două boli endemice ale căror consecințe se simt la nivel social din ce în ce mai acut. A arătat de asemenea că în societățile divizate de inegalități economice, este necesar ca fluxurile migrației să nu mai fie percepute doar dintr-o perspectivă negativă, ci să fie apreciate și  pentru valoarea adăugată cu care contribuie în cadrul societății gazdă.

 

În opinia senatorului Drăghici, minoritățile etnice, grupurile vulnerabile și dezavantajate, printre care se numără și comunitatea Roma de pe întreg continentul, sunt afectate în special la nivelul comunităților locale, iar măsurile propuse în raport vor produce efecte atâta vreme cât aceste recomandări vor fi asumate de către guvernele statelor membre ale Consiliului Europei și vor beneficia de o finanțare corespunzătoare.

 

De asemenea, senatorul Drăghici a făcut apel ca fiecare membru al Adunării să militeze, în activitatea pe care o desfășoară în plan intern, pentru o diminuare a rasismului și intoleranței în discursurile publice.

 

Dl. senator Viorel-Riceard Badea a luat cuvântul în cadrul dezbaterii cu tema „Migranții: un beneficiu pentru societățile gazd㔠(raportor Athina Kyriakidou, Cipru, Grupul Socialist).

 

În intervenția sa, parlamentarul român a arătat că migranții sunt plătitori de taxe și impozite și contribuie la Produsul Intern Brut al statelor pe teritoriul cărora se află. De asemenea, a remarcat că, în sânul societăților gazdă, migranții sunt de regulă apreciați pentru munca pentru o depun, adesea prestând joburi pe care alții nu le doresc, însă, în timpul campaniilor electorale tind să devină indezirabili, o adevărată povară socială.

 

Senatorul român consideră totodată că este necesară o clară distincție între infracțiune și cetățenie, întrucât o asemenea abordare este susceptibilă să contribuie la dezvoltarea unei relații antagonice între populația majoritară și migranți. 

 

„Unul dintre antevorbitori spunea că un om politic trebuie să țină cont de părerea alegătorilor și că majoritatea acestora au o reacție viscerală împotriva migranților. Această din urmă remarcă este falsă. Din experiența mea vă pot spune că opinia majorității tinde să fie indusă de politicieni și de media”, a adăugat senatorul Badea în finalul intervenției sale. 

 

Dl. senator Viorel-Riceard Badea a prezentat în cadrul Comisiei pentru egalitate și nediscriminare a Adunării, proiectul de raport cu tema “Egalitate și nediscriminare în accesul la justiție”.

 

Potrivit senatorului Badea, accesul la justiție reprezintă, în primul rand, un drept garantat tuturor cetățenilor indiferent de statutul acestora, iar egalitatea în fața legii constituie un principiu fundamental care este consacrat în toate instrumentele internaționale în materia drepturilor omului, fiind de asemenea parte integrantă a legilor fundamentale din statele membre ale Consiliului Europei.

 

“Este nevoie să înlesnim accesul la justiție în aceleași condiții pentru orice  cetățean european, fie că este vorba despre victime ale unor acte de violență, persoane care locuiesc într-un areal rural sau în zone îndepărtate, persoane cu posibilități materiale reduse, minorități naționale și lingvistice, persoanele cu dizabiliăți, migranți, refugiați și apatrizi.”

 

Senatorul român a trecut în revistă obiectivele pe care le va urmări în elaborarea raportului său: bunele practici în materia punerii la dispoziție de informații pentru potențialii petenți sau reclamanți; încurajarea semnalării situațiilor de nerespectare a egalității și nediscrimării în accesul la justiție; modalități de evitare a victimizării secundare; maniera în care le este conferit dreptul organizațiilor neguvernamentale de a fi reclamanți în justiție în ipoteza în care aceste entități nu sunt victime directe ale unei infracțiuni.