Dl. senator Titus Corlățean, membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE),  a participat, la Strasbourg, la cea de-a 69-a reuniune plenară a Comisiei europene împotriva rasismului și intoleranței (ECRI), în calitate de reprezentant autorizat al Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE.

 

ECRI este un organism al Consiliului Europei, înființat în 1994, la inițiativa primului Summit al șefilor de stat și de guvern ai statelor membre ale Consiliului Europei. Această instituție este alcătuită din experți independenți cu experiență în domeniul problematicii rasismului, xenofobiei, intoleranței și antisemitismului. Comisia monitorizează aceste probleme în cazul fiecărei țări membre și propune măsuri concrete pentru remedierea situației.

 

Pe parcursul reuniunii plenare, dl. senator Corlățean a avut o serie de intervenții la punctele aflate pe ordinea de zi referitoare la combaterea discriminării rasiale, discursului bazat pe ură, combaterii antisemitismului  etc. A informat plenul ECRI în legătură cu activitatea în curs în cadrul APCE pe marginea proiectului de raport cu tema: Un angajament reînnoit în combaterea antisemitismului, care urmează să fie supus dezbaterii și votului în plenul Adunării, cu ocazia celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 18-22 aprilie 2016). De menționat că dl. senator Corlățean este raportor pentru aviz pentru acest proiect de raport din partea Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE.

 

Totodată, oficialul român a făcut o prezentare a recentei Conferințe parlamentare internaționale de la Berlin (13-15 martie 2016), organizate de Guvernul german și de Bundestag, împreună cu Coaliția Interparlamentară pentru Combaterea Antisemitismului (ICCA) pe tema combaterii antisemitismului. În contextul semnalelor de îngrijorare tot mai persistente din ultima perioadă cu privire la reapariția unor atitudini și acțiuni grave antisemite la nivel european, a precizat faptul că proiectul său de raport la APCE va include o serie de propuneri concrete, care au rezultat atât în urma dezbaterilor de la Conferința de la Berlin, cât și din activitatea ECRI.

 

Menționăm, în acest context, că Planul de Acțiune ECRI și memorandumul explicativ la Recomandarea de Politică Generală nr. 15 privind combaterea discursului bazat pe ură, conțin o serie de elemente concrete referitoare la necesitatea acțiunii de combatere a antisemitismului. Documentele urmează a fi date ulterior publicității.