Corespondența președintelui APCE către președintele Senatului. Alte activități īn contextul pandemiei de COVID-19
Ų Dl Rick Daems, președintele APCE, a transmis dlui Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, o scrisoare de informare privind nivelul de participare, īn anul 2019, a delegațiilor naționale la sesiunile plenare și la reuniunile comisiilor APCE. Această procedură de informare se aplică la īnceputul fiecărui an și urmărește să aducă īn atenția parlamentelor naționale ale statelor membre importanța participării la activitățile APCE și să ofere posibilitatea evaluării acestor date statistice la nivelul parlamentelor naționale, īn raport cu prioritățile stabilite īn plan intern. Īn anul 2019, Delegația Parlamentului Romāniei la APCE a avut un nivel de participare la sesiunile plenare ale APCE de 47.01% (īn creștere față de 35,28% īn anul 2018). Cel mai ridicat nivel de participare, de peste 90%, a fost īnregistrat de delegația Armeniei.
Ų dl Rik Daems, președintele APCE, a transmis dlui Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, o scrisoare de informare privind lansarea unui set de instrumente al Consiliului Europei pe care APCE le pune la dispoziția legislativelor naționale din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, īn virtutea rolului său de a oferi parlamentelor un sprijin adaptat fiecărui context național și instrumente juridice relevante. Acest set de instrumente cuprinde: Documentul de informare al Secretarului general al Consiliului Europei: Respectarea democrației, statului de drept și drepturilor omului īn contextul crizei sanitare de COVID-19; Recomandarea CM/Rec (2020)1 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei adresată statelor membre pe tema impactului sistemelor algoritmice asupra drepturilor omului; Manualul pentru parlamentari privind Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței īmpotriva femeilor și a violenței domestice; Declarația comună a președintelui Comitetului Convenției pentru protecția persoanelor față de prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal (Convenția 108) și a Comisarului Consiliului Europei pentru protecția datelor, care cuprinde recomandări cu privire la aplicațiile de urmărire și localizare (track and trace). Secretariatul APCE a transmis aceste documente, spre informarea membrilor comisiilor relevante din Senat și spre valorificare, după caz.
Ų Dl senator Viorel Badea a transmis secretariatului Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă sugestii și comentarii suplimentare privind proiectul său de raport pe tema impactului migrației forței de muncă asupra copiilor rămași īn statele de origine, document īn lucru pe agenda comisiei.
Ų Dl senator Titus Corlățean a transmis răspunsuri detaliate la primul chestionar al Grupului Socialiștilor, Verzilor și Democraților din APCE, privind modul de lucru al parlamentelor naționale īn actualul context epidemiologic și maniera īn care acestea īși exercită funcția de control asupra acțiunilor guvernului. Răspunsurile evidențiază, printre altele, și acele măsuri ale executivului apreciate drept excesive īn raport cu principiile necesității și proporționalității īntr-o societate democratică.
Activități ale secretariatului
Membrii secretariatului APCE din Senat au participat la reuniunile online ale secretarilor delegațiilor naționale (16 aprilie, 12 mai și 8 iulie). Īn cadrul acestor reuniuni, dl Wojciech Sawicki, secretarul general al APCE, a informat secretarii delegațiilor naționale cu privire la măsurile luate de APCE īn actualul context epidemiologic generat de noul coronavirus, respectiv: anularea Sesiunii de primăvară a APCE și reprogramarea sesiunii de vară, organizarea, īn format de videoconferință, a reuniunilor de comisii și de subcomisii, actualizarea calendarului privind misiunile de observare a alegerilor; a oferit informații privind desfășurarea reuniunilor online ale comisiilor, prin utilizarea platformei KUDO etc.
Ų La solicitarea Diviziei de Suport al Proiectelor Parlamentare a APCE a fost revizuită traducerea īn limba romānă a manualului APCE cu tema Parlamentele naționale, garanți ai drepturilor omului īn Europa.