CONFERINȚE ȘI SEMINARII

w Dnii senatori Ion Popa și Viorel-Riceard Badea  au participat la Conferința globală pentru libertatea media (Londra, 10-11 iulie 2019). Programul a inclus două ateliere de lucru ale Subcomisiei APCE pentru media și societate informațională, sesiuni plenare și discuții-panel pe diverse teme.

Evenimentul a fost organizat de Marea Britanie și Canada, ca răspuns la apelul secretarului general al ONU de a “oferi protecție jurnaliștilor și angajaților din domeniul mass-media, de a li se asigura condițiile de care au nevoie pentru a-și desfășura activitatea și de a veghea ca autorii atacurilor asupra lor să fie urmăriți penal și judecați".

wDl senator Titus Corlățean a participat la Conferința cu tema Opinia publică și pedeapsa capitală în Belarus (Minsk, 27 august), organizată în cadrul proiectului de cooperare dintre Consiliul Europei și Belarus, intitulat Întărirea dreptului la un proces penal echitabil în sistemul juridic din Belarus.

În intervenția sa pe tema rolului parlamentelor în abolirea pedepsei capitale, în calitate de raportor general al APCE pe acest subiect, dl senator a prezentat poziția CE și a Adunării Parlamentare privind necesitatea abolirii pedepsei cu moartea, menționând că, la nivel global, se confirmă tendința de scădere a aplicării pedepsei capitale; s-a referit la prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului privind interzicerea torturii și a tratamentelor crude, inumane și degradante, respectiv la dispozițiile potrivit cărora dreptul la viață este consacrat ca fiind cel mai important drept fundamental al omului, precum și la Protocoalele nr. 6 și nr. 13 la Convenție, care interzic pedeapsa capitală în orice circumstanță (pe timp de pace sau de război); a evidențiat rolul esențial al APCE în garantarea respectării acestor prevederi de statele europene, prin condiționarea aderării la CE a noi state de angajamentul de abolire a pedepsei cu moartea; referitor la situația din Belarus, a menționat că recurgerea la pedeapsa capitală constituie un impediment serios în dezvoltarea cooperării cu autoritățile de la Minsk și a menționat, ca un semnal de deschidere din partea Belarusului, înființarea, în parlament, a grupului de lucru privind pedeapsa capitală.

w Dl senator Viorel-Riceard Badea, a participat la Conferința parlamentară cu tema Strategii de contracarare a discursului motivat de ură - unde ne aflăm în prezent și care este obiectivul nostru? (Berlin, 14 octombrie), organizată la sediul Bundestag-ului german, de Alianța Parlamentară împotriva Urii, inițiativă a APCE.

Dezbaterile s-au axat pe trei teme: contextul politic, jurnalismul constructiv și contradiscursul.

wDl senator Titus Corlățean a participat la seminarul privind aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Strasbourg, 18 noiembrie)

Seminarul a fost organizat de Reprezentanța Permanentă a Finlandei, în cadrul președinției rotative a Consiliului UE, în colaborare cu Delegația UE la Strasbourg și în parteneriat cu Reprezentanța Permanentă a Franței, care deține președinția în exercițiu a Consiliului Europei.

Dl senator Titus Corlățean a fost invitat să aibă o intervenție, în calitate de raportor al Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație, pe tema Zece ani după Tratatul de la Lisabona: întărirea cooperării între Consiliul Europei și Uniunea Europeană.

w Dl senator Viorel-Riceard Badea, a participat, în calitate de membru al Rețelei parlamentare privind politicile în materie de diaspora, la Conferința privind participarea activă a diasporei la procesul de consolidare statală (Tbilisi, 15-16 decembrie), organizată de Rețeaua parlamentară a APCE privind politicile în materie de diaspora, în contextul președinției georgiene a Consiliului Europei.

***

wDna Raluca Dobre, consilier coordonator în cadrul Comisiei pentru constituționalitate a Senatului, a participat la cel de-al cincilea Seminar de pregătire a funcționarilor parlamentelor naționale ale statelor membre privind rolul parlamentelor în implementarea Convenției și hotărârilor CEDO (Strasbourg, 14-15 octombrie).

Programul seminarului a cuprins o scurtă prezentare a Consiliului Europei și a Adunării Parlamentare, inclusiv a activității Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, precum și sesiuni de lucru pe temele: proiectul APCE privind rolul parlamentelor naționale de garanți ai drepturilor omului în Europa; structura și funcționarea CEDO; activitatea Departamentului pentru Executarea Hotărârilor al CEDO; implementarea drepturilor omului la nivel național etc. Reprezentanții delegațiilor naționale au susținut scurte prezentări ale structurilor parlamentare din domeniul drepturilor omului și ale activităților desfășurate de acestea.

wDna Carmen Ionescu, secretar al Delegației Parlamentului României la APCE, consilier în cadrul DRME-DGCPE, a participat la reuniunea secretarilor delegațiilor naționale la APCE (Paris, 13 decembrie).

Agenda reuniunii a inclus: prezentarea și analizarea unor statistici privind participarea la cele patru părți ale sesiunii ordinare 2019 a APCE; trecerea în revistă a principalelor puncte de pe ordinea de zi a primei părți a sesiunii ordinare 2020 a APCE; calendarul alegerilor din 2020 în contextul misiunilor de observare a alegerilor; bugetul Consiliului Europei și estimarea cheltuielilor APCE pentru anul 2020; activități de cooperare parlamentară în anul 2020; evoluții în domeniul tehnologiei informațiilor.