Vizite în România

 

w În zilele de 5 și 6 februarie a avut loc vizita la București a unei delegații a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), alcătuită din: Herdis Thorgersdottir (Islanda), prim-vicepreședinta Comisiei; Richard Clayton (Marea Britanie), membru al Comisiei; Ziya Caga Tanyar administrator, Divizia pentru instituții democratice și drepturi fundamentale, DGI Drepturile omului și statul de drept, Consiliul Europei. Din delegație a făcut parte și Alice Thomas, expert, Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, OSCE/ODIHR.

 

În data de 6 februarie, delegația a avut întâlniri la Parlamentul României, cu inițiatorii propunerii legislative L140/2017 pentru modificarea și completarea OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații - dl senator Șerban Nicolae, liderul Grupului parlamentar PSD și dl deputat Liviu Pleșoianu, membru PSD, membru al Delegației Parlamentului României la APCE - și cu membrii delegației române la APCE.

 

În cadrul celei de-a doua întâlniri, dl senator Titus Corlățean a prezentat etapele parcursului legislativ al propunerii L140/2017, arătând că: există un real interes în societatea românească de a avea ONG-uri cât mai implicate în afacerile publice; multe asociații și fundații din România, a căror activitate este mai mult decât lăudabilă, nu sunt atât de vizibile în spațiul public; în baza recomandărilor GRECO, România a adoptat o lege privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, care a adus transparență în acest domeniu; un demers similar ar fi binevenit și în ceea ce privește ONG-urile; sancțiunile privind neîndeplinirea obligațiilor legale ar trebui să fie graduale.

 

w În ziua de 12 iunie, membrii Delegației Parlamentului României la APCE au avut o întâlnire cu delegația Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), aflată în vizită la București (în perioada 11-12 iunie) în contextul elaborării unui aviz privind cele trei legi de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Din delegația Comisiei de la Veneția au făcut parte raportorii pentru elaborarea avizului, respectiv, Hanna Suchocka (Polonia), președinte de onoare, Kaarlo Tuori (Finlanda), membru titular, Jean-Claude Scholsem (Belgia), membru supleant, Nicolae Eșanu (Republica Moldova), membru supleant, precum și Thomas Markert, secretarul Comisiei și Artemiza-Tatiana Chișcă, șeful Diviziei Instituții Democratice.

 

La întâlnire au participat: dl senator Titus Corlățean, președintele delegației, dna senator Alina-Ștefania Gorghiu, dna deputat Adriana-Diana Tușa, dna deputat Cristina-Mădălina Prună, dl deputat Ionuț-Marian Stroe, dl deputat Attila Korodi, dl deputat Liviu Ioan Adrian Pleșoianu și dl deputat Corneliu Ștefan, membri.

 

Dl senator Titus Corlățean a arătat că:

- dezbaterea parlamentară cu privire la cele trei propuneri legislative s-a desfășurat într-o manieră transparentă și incluzivă, care a preluat și încorporat în texte amendamentele propuse de Consiliul Superior al Magistraturii și de asociațiile de magistrați; Curtea Constituțională a confirmat constituționalitatea marii majorități a textelor amendate;

- dezbaterile parlamentare și deciziile Curții Constituționale și-au fundamentat soluțiile pe documente de poziție importante, adoptate anterior de Comisia de la Veneția cu privire la alte state europene;

- sunt necesare asigurarea independenței justiției și continuarea activității de combatere a corupției, cu respectarea garanțiilor procesuale ale cetățenilor, așa cum sunt statuate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de alte instrumente juridice internaționale relevante;

- se impune condamnarea publică a protocolului secret de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, care a încălcat în mod grav competențele de legiferare ale parlamentului, prin instituirea unui cod paralel de procedură penală și a formalizat subordonarea ilegală a procurorilor față de serviciile de informații.

 

În cadrul dezbaterilor au mai luat cuvântul dna senator Alina-Ștefania Gorghiu, dna deputat Cristina-Mădălina Prună și dnii deputați Ionuț-Marian Stroe, Attila Korodi, și Liviu Ioan Adrian Pleșoianu, care au prezentat elemente importante din perspectiva pozițiilor grupurilor parlamentare din care fac parte.

 

w În ziua de 13 septembrie, dl senator Robert-Marius Cazanciuc, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări al Senatului, dna senator Laura-Iuliana Scântei, membră a comisiei, dl senator Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, au participat la întâlnirea cu delegația Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). Vizita la București (în perioada 13-14 septembrie) a avut loc în contextul elaborării unui aviz privind modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală.