Întrevederi în plan bilateral

 

În marja Conferinței internaționale cu tema Interacțiunea dintre majoritate și opoziție într-o societate democratică (București, 5-6 aprilie) au avut loc mai multe întâlniri bilaterale:

 

w Preşedintele Delegației române la APCE, dl Titus Corlățean, a avut o întrevedere, la Senat (5 aprilie) cu dna Tamar Chugoshvili, prim-vicepreședintă a Parlamentului Georgiei, președinta Delegației georgiene la APCE.

 

Dl senator Corlățean a reiterat susținerea României, înclusiv la nivel parlamentar, pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei și a salutat decizia Consiliului UE privind liberalizarea regimului de vize cu Georgia. Interlocutorii au apreciat stadiul excelent al relațiilor bilaterale și și-au manifestat interesul reciproc de a impulsiona dialogul interguvernamental, cu accent pe dimensiunea economică, dar și cooperarea parlamentară dintre cele două state, în special din perspectiva asistenței pe care legislativul român o poate oferi omologilor georgieni în materie de armonizare legislativă cu standardele UE.

 

w Preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere (6 aprilie) cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dl Pedro Agramunt (Spania, PPE). La întâlnire au mai participat, din partea Senatului: dna senator Laura-Iuliana Scântei, vicepreședinte; dl senator Cristian-Sorin Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă, reprezentant al Grupului PSD; dl senator Viorel Badea, președintele Comisiei românilor de pretutindeni, reprezentant al Grupului PNL; dl senator Ionuț Sibinescu, secretar al Grupului Parlamentar al ALDE.

 

Interlocutorii au discutat despre ultimele evoluţii regionale, cu accent pe situația din Ucraina, climatul postelectoral din Republica Moldova, gestionarea fenomenului migrației, continuarea eforturilor de combatere a terorismului. Președintele Senatului a subliniat că România continuă să reprezinte un furnizor de securitate și un factor de stabilitate în Balcani și în vecinătatea estică a Uniunii Europene, adăugând că există un interes nemijlocit pentru Europa de a avea în proximitatea sa state cu o democrație consolidată, ca premisă a stabilității regionale. Referindu-se la combaterea terorismului internațional, președintele Senatului a subliniat necesitatea soluționării discrepanțelor economice și sociale din statele de origine ale luptătorilor străini. De asemenea, a evidențiat importanța strategică a relației bilaterale cu Spania, în contextul prezenței unei comunități importante de cetățeni români în statul iberic, dar și al ponderii semnificative a investițiilor spaniole în România. 

 

Președintele APCE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la degradarea climatului politic din  Europa, care a permis ascensiunea formațiunilor politice extremiste și a reliefat importanța adoptării, de către Parlamentul României, a Codului de conduită al parlamentarilor, potrivit recomandărilor care se regăsesc în Raportul de evaluare privind România din cadrul rundei a 4-a de evaluare a Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) al Consiliului Europei. Preşedintele APCE a remarcat, totodată, implicarea activă a parlamentarilor români în promovarea obiectivelor Adunării.

 

w Preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere (6 aprilie) cu preşedintele Comisiei europene pentru democrație prin drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), dl Gianni Buquicchio.

 

Interlocutorii au abordat aspecte referitoare la ordinea constituțională, statul de drept și procesul legislativ din România. Președintele Comisiei de la Veneția a atras atenția asupra  adoptării, de-a lungul timpului, a unui număr prea mare de ordonanțe de urgență, practică susceptibilă să impieteze asupra funcției legislative a Parlamentului. Președintele Senatului: și-a exprimat acordul în ceea ce privește necesitatea reducerii numărului de ordonanțe de urgență; a evidențiat problema suprapunerii puterilor în stat și necesitatea reconfigurării pe baze cât mai democratice a arhitecturii constituționale din România; și-a exprimat preocuparea cu privire la fenomenul emigrării românilor, de natură să provoace o criză a forței de muncă, în special calificate, pe piața internă; în contextul dezbaterilor despre viitorul Europei, a pledat pentru surmontarea clivajelor dintre statele membre și pentru identificarea unei soluții echilibrate, care să pună accent pe necesitatea prezervării unității europene.

***

w Preşedintele Delegației române la APCE, dl Titus Corlățean, a avut o întrevedere bilaterală la Senat (19 iunie) cu dl Andrei Grinkevich, ambasadorul Republicii Belarus în România. Dl senator a apreciat deschiderea autorităților de la Minsk, arătând că este nevoie de o abordare înțeleaptă din partea comunității internaționale, care să evite izolarea Belarusului și să permită obținerea în continuare de progrese tangibile de natură să conducă la o cooperare mai strânsă; interzicerea pedepsei capitale reprezintă o prioritate pentru Consiliul Europei, iar adoptarea unui moratoriu de facto ar fi un pas esențial în dialogul dintre Belarus și Consiliu.

 

w Dl senator Viorel Badea, membru al delegației și președintele Comisiei românilor de pretutindeni, a avut o întrevedere bilaterală la Senat (26 iulie) cu dl Koray Ertaș, ambasadorul Republicii Turcia în România. Întrevederea a avut loc în contextul întâlnirii pe care senatorul român a avut-o în data de 15 iunie cu dl Mehmet Kose, președintele Departamentului pentru relația cu turcii din străinătate din cadrul Biroului prim-ministului Republicii Turcia. Interlocutorii au discutat despre gestionarea problematicii comunității române, respectiv comunității turce, aflate în afara granițelor celor două țări. Dl senator Badea și-a exprimat aprecierea pentru felul în care comunitatea românească este tratată în Turcia, așa cum a putut constata în cursul vizitelor pe care le-a întreprins în această țară și a remarcat nivelul excelent al cooperării dintre delegațiile română și turcă la APCE.

***

w Dna Alina-Ștefania Gorghiu, membră a delegației, a avut o întrevedere bilaterală la Senat (11 decembrie) cu dl Mihael Zupančič, Ambasadorul Republicii Slovenia în România. Diplomatul sloven a solicitat întrevederea în vederea promovării candidaturii dlui Goran Klemenčič, actualul ministru sloven al justiției, pentru funcția de Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

 

w La rândul său, dl Titus Corlățean, preşedintele Delegației române la APCE, a avut o întrevedere bilaterală la Senat (19 decembrie) cu dl Mile Vasic, ambasadorul Bosniei și Herțegovinei în România. Diplomatul bosniac a solicitat această întrevedere în vederea promovării candidaturii d-nei Dunja Mijatovic, fost reprezentant OSCE pentru libertatea media, pentru funcția de Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

 

Dna senator Alina-Ștefania Gorghiu, membru titular și dl senator Titus Corlățean, membru supleant, fac parte din Subcomisia APCE pentru drepturile omului a cărei competență cuprinde și audierea candidaților pentru această funcție și votarea unei liste de preferințe. Cu ocazia celor două întrevederi, ambii senatori au menționat că îi vor informa pe ceilalți membri ai delegației cu privire la conținutul discuțiilor, urmând ca decizia privind susținerea unuia dintre cei trei candidați să fie luată în urma consultării în cadrul delegației române și al grupurilor politice din APCE la care sunt afiliați.